26 Kasım 2014 Çarşamba

Yarı zamanlı iş, tam zamanlı eğitim

Dersler, sınavlar ve ödevlerin dışında bir de iş hayatına atılmış olan öğrenciler, okulla iş hayatını birlikte sürdürmenin zorluklarını Yeni Sayfa’ya anlattı



Nazlıcan Arslan - Hukuk / Garson
 

Nazlıcan, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde 2. sınıf öğrencisi. Üniversite okumaya İstanbul’a gelmiş ve kendi ayakları üzerinde durmak istediği için çalışmaya başlamış. Şu an Karaköy Karabatak Kafe’de çalışan Nazlıcan daha önce kasiyerlik yapmış fakat yoğun çalışma saatleri okulunu aksatmasına neden olmuş. Nazlıcan Karabatak’ta haftada iki gün çalışıyor ve bu durumun onu zorlamadığını söylüyor. Çalışıyor olmasının zaman zaman arkadaşlarıyla görüşmesine engel olduğunu belirtiyor. Ama buna rağmen çok mutlu olduğuna değiniyor çünkü insanın kendi parasını kendisinin kazanmasının çok başka bir duygu olduğuna inanıyor. Kendi kazandığı parayı yönetmeyi de öğrendiğini belirten Nazlıcan, bunun eşsiz bir tecrübe olduğunu düşünüyor.





Sermet Kılıç - Reklamcılık / Kitap fuarlarında satış elemanı

23 yaşında olan Sermet, 2011’de Adana’dan İstanbul’a gelmiş. Bahçeşehir Üniversitesi Reklamcılık Bölümü 1. sınıf öğrencisi olan Sermet birçok işte çalışmış. Garsonluk, kasiyerlik, kitap fuarlarında satış elemanlığı yapmış. Çalıştığı zamanlarda okula çok sık devam edemeyen Sermet, okul ve iş arasında kaldığını belirtiyor. Çalıştığı gün sorun olmasa bile ertesi gün çok yorulduğunu, bu yüzden ertesi gün okula gidemediği söylüyor. Çalışmanın, özgüvenini de arttırdığını kaydeden Sermet, “Kendi paramı kazanıyor olmak özgür hissetmemi sağlıyor” diye konuşuyor.








Gizem Öney - Sinema ve Televizyon / Habertürk

22 yaşında olan Gizem, Bahçeşehir Üniversitesi’nde 3. sınıf Sinema-TV öğrencisi. Gizem, Habertürk TV’de reji bölümünde çalışıyor. Bahçeşehir Üniversitesi’nin Habertürk ile yaptığı anlaşma ile Habertürk’te görev alan öğrenciler arasında olan Gizem, daha önce iş deneyimi olmadığını söylüyor. Zaman konusunda bir sıkıntısı olmayan ve haftanın 3 günü saat 09.00 ila 18.00 arasında çalışan Gizem, çalışma saatlerinin sınav döneminde yeniden düzenlendiğini belirtiyor. Habertürk’te çalışmanın ona çok şey kattığını belirten Gizem, okulda bu işin teorisini öğrendiğini, Habertürk’te ise bu teoriyi pratiğe dökebildiğini belirtiyor. Gizem, aynı zamanda televizyon sektöründeki insanları da yakından tanıma imkânı bulduğu için mutlu olduğunu söylüyor.



Serkan Ay - İktisat / Şef

Serkan, Ege Üniversitesi’nde İktisat okuyor. Aşçılık yapan Serkan, haftanın 6 günü ortalama 9 saat çalışıyor. Tek sıkıntısının yeterince uyuyamamak olduğunu söyleyen Serkan, çalışmaya beş yaşında su satarak başlamış. Daha sonra 7 yıl camcılık, 1,5 yıl bar işletmeciliği yapmış. Serkan, 3 yıldır Karaköy’deki Dem Kafe’de şef. Çalışmanın onun iletişim becerilerini ve yöneticilik vasıflarını kuvvetlendirdiğini düşünüyor.








Sinan Özalp - Elektronik Müh. / Garson

Sinan, dört yıl Kadir Has Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde okuduktan sonra çizime olan ilgisinden dolayı güzel sanatlar sınavına hazırlanmaya karar vermiş. Haftanın 6 günü, günde 10 saat çalışan Sinan, boş saatlerinde çizim yapıyor. Okul hayatı süresinde zaman zaman part-time olarak tasarım işinde çalışmış olan Özalp, şu an Karaköy Dem Kafe’de garsonluk yapıyor. Çalışmayı sevdiğini ve yaptığı işten zevk duyduğunu söyleyen Sinan, okurken çalışmanın yeni insanlar tanımasını ve sosyal çevresinin gelişmesini sağladığına inanıyor.










Diser Saka - Halkla İlişkiler / Tanıtım

19 yaşında olan Diser, Bahçeşehir Üniversitesi’nde Halkla İlişkiler okuyor. Okurken bölümüyle ilgili tecrübe edinebileceği bir işte çalışan şanslı öğrencilerden biri olan Diser, bir firmanın tanıtımını yapıyor. Part-time olarak çalışan Diser haftanın 4 günü işe gidiyor. Genellikle 13.30 – 18.00 arasında çalışıyor ama dersleri veya sınavları olduğunda bu saatler değişiyor. Diser daha önce garsonluk da yapmış. Çalışmanın daha fazla insan tanımasına yardımcı olduğunu, bu sebeple geleceğe yatırım yaptığını düşünüyor.









Işıl Yumuşak - Dilara Ekşi 
isiliyum@hotmail.com 
dilara_dde@hotmail.com

0 yorum:

Yorum Gönder

Arşiv