25 Kasım 2014 Salı

Edebiyatçılarımıza bu mezarlar reva mı?

Abdülhak Hamit Tarhan, Falih Rıfkı Atay, Muhsin Ertuğrul ve Ümit Yaşar Oğuzcan gibi edebiyat ve sanat dünyasına damga vurmuş isimlerin Zincirlikuyu’daki mezarları bakımsızlığa terk edildi

Mezarlığın bahçıvanlarından Mürsel Uzun, mezarların bakım ve onarımlarının İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldığını ancak çiçek ekimi ve devamlı bakımın yapılması için mezar sahiplerinin belirli bir ücret ödemesi gerektiğini belirtti. Kime ait olduğu anlaşılamayan mezarlara, özel bakım yapılması gerektiğini söyleyen Uzun, “Yakınları için ziyarete gelen insanlar, edebiyatçıların mezarlarını soruyorlar. Ben de gösteriyorum. Ama mezarlıkların isimleri görülmediği için insanlar hangi edebiyatçının nerede yattığını bana soruyor” dedi.

Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemi ve cumhuriyetin ilk yıllarında eserler veren ünlü şair, Abdülhak Hamit Tarhan’ın mezarı Zincirlikuyu Mezarlığı’nın girişinde bulunuyor. Tarhan’ın mezarı, Zincirlikuyu Mezarlığı’nın ilklerinden biri. Mezarda şairin ismini görebilmek için üstündeki yaprakların temizlenmesi gerekiyor. Mezar taşında doğum, ölüm tarihleri ve en önemli eserlerinden biri olan Makber şiirinden iki mısra yer alıyor. Fakat mezar taşını görebilmek için mezarın üstüne çıkılsa bile kurumuş dallardan dolayı tarihleri ve mısrayı görebilmek mümkün değil.
Şiir hayatına 1940’da Yedigün şairleri arasında başlayan ve toplam 50 kitaba sahip olan Ümit Yaşar Oğuzcan şiir plakları, şarkı sözleri ve yergileriyle tanınıyordu. Zincirlikuyu Mezarlığı’nda yer alan mezarının üzerindeki mermerde yazan dörtlük silinmeye yüz tutmuş durumda. Şairin isminin bulunduğu mermer ise toprak ve yapraklarla örtülü olduğundan görülemiyor.

Ölümünün üzerinden 35 yıl geçen Muhsin Ertuğrul’un mezarı ise tanınmayacak halde. Ünlü sinemacı ve tiyatro yazarının mezarını bulabilmek bile neredeyse mümkün değil.

Cumhuriyet döneminin en etkili gazetecilerinden olan Falih Rıfkı’nın mezarı da diğer ünlü isimlerinki gibi bakımsız ve yapraklarla örtülü halde. Mezar taşının kime ait olduğu anlaşılmıyor.
*BAU Yeni Medya öğrencileri Damla Aydemir, Hazan Celhunz ve Hakan Güngör’ün haber blogu



istanbulhaberservisi.blogspot.com.tr *


0 yorum:

Yorum Gönder

Arşiv