16 Temmuz 2015 Perşembe

Yeşil Yol tehdidi

Yeşil Yol projesinin, Samsun'dan Hopa'ya kadar Doğu Karadeniz'de doğa, kültür ve canlı yaşamına dönüşü olmayacak şekilde zarar vereceği belirtiliyor. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada Çevre Düzeni Planı'nın iptali için açılan davada bilirkişi raporunun lehte geldiğini söyledi.

Çevre Düzeni Planı

Ataç, "TEMA Vakfı Yeşil Yol olarak bilinen projeye hukuki itirazını ilk kez 2011 yılında yaptı. 2011'de 1/100.000 ölçekli Ordu-Trabzon-Rize- Giresun-Gümüşhane Çevre Düzeni Planı'nın bölgenin doğal varlıkları açısından tehdit oluşturabilecek bölümlerinin iptali için dava açtık. Planda Yeşil Yol projesine 'yayla turizminin geliştirilmesi için yaylalar arası entegrasyon' olarak yer veriliyordu. İptalini talep ettiğimiz kararlardan biri de planın Yeşil Yol projesi ile ilgili olan bölümüydü. Bilirkişi raporu lehimize geldi. Dava ise devam ediyor" dedi.

Doğal ve kültürel değerler

Ataç açıklamasında şunları söyledi: "Yeşil Yol gerçekleştiği takdirde Karadeniz dağları, ormanları, meraları, su varlıkları, flora ve faunasının geri dönüşü olmayacak bir şekilde zarar görecek. Yapılaşma ve kitle turizmi başlayacak. Karadeniz'e ek gelir sağlanmalıdır. Ancak bunu yaparken bölgenin doğal ve kültürel değerlerinden vazgeçmemek gerekir." (tema.org.tr) Yeşil Yol direnişi Havva Ana diye anılan Rabia Özcan'la simgeleşmişti.

Seçimleri ağzımızdan düşürmedik

Bu yılın ilk yarısında medyada en çok haber yapılan konu genel seçimler ve hükümet kurma çalışmaları oldu. Bu konu 40 bin 84 haberle medyada yer aldı. Ajans Press'in araştırmasına göre, IŞİD'in izlediği yayılmacı ve savaşçı politika 23 bin 32 habere konu oldu. Özgecan Aslan cinayeti medyada 21 bin 431 kere haberleştirildi. Çözüm süreci ise yazılı basında 18 bin 752 haberle gündeme geldi. İç güvenlik paketi olarak bilinen yasa, medyada 16 bin 129 yansıma buldu. Yılın ilk yarısında medyada en çok haberleştirilen ilk 10 konu şöyle:

15 Temmuz 2015 Çarşamba

Plüton'a merhaba

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'nın uzay aracı New Horizons, cüce gezegen diye bilinen Plüton'un 12,5 kilometre uzağından saniyede 14 kilometre hızla geçti. Aracın çektiği fotoğraf yayınlandı. Daha fazla fotoğraf ve verinin paylaşılabileceği belirtiliyor. Araç, Plüton'un uyduları Charon, Styx, Nix, Kerberos ve Hydra'yı da inceleyecek. Uzmanlar, New Horizons'un Plüton'la randevusunun uzayın keşfinde tarihi bir anı temsil ettiğini belirtiyorlar. Böylece klasik dokuz gezegenle ilgili ön keşif tamamlanmış olacak. New Hoırizons uzay aracı, güneş sistemindeki yolculuğuna 19 Ocak 2006'da başlamıştı.

12 Temmuz 2015 Pazar

Yeni Sayfa 10. sayı

Yeni Sayfa'nın 10. sayısında BAU İletişim Fakültesi öğrencilerinin hazırladığı haberler yer alıyor. Gazetenin manşeti kadına yönelik şiddete ayrılmış: "Şiddet döngüsünde kadın: Toplumsal bir suçun farklı yüzleri." Gazetenin öne çıkardığı haber, "İstanbul'un silüeti kedileriyle tamamlanır" başlığını taşıyor. "ALS: Ölümün kıyısında yaşam için direnmek" başlıklı haberde ALS hastalığı ele alınıyor. "Devletsiz ve vatansız müzik" haberinde Kürt müziğinin derinlerine iniliyor. Çevrim-içi oyunlarda Türkiye'nin payının arttığına işaret eden haber ise "Oynayarak para kazananlar" başlıklı. Gazetenin bir diğeri haberi bonzai sorununa değiniyor: "Ölüme bonzai kala." İlan sayfası 11 kaldırılmıştır.





















Arşiv