25 Kasım 2014 Salı

Kışla birlikte gelen büyük ikilem: Antibiyotik mi alalım, sarımsak mı kokalım?

Havaların soğumaya başlamasıyla ortaya çıkan enfeksiyon ve ateşli hastalıklarla beraber yanlış antibiyotik kullanımı uzmanları korkutuyor


Yüksek miktarda ve yanlış tüketilen antibiyotik, vücuttaki zararlı mikropları dirençli hale getirirken, faydalı mikropları da etkisiz hale getiriyor. İnsanlar antibiyotikleri bilinçsiz bir şekilde, vitamin kullanır gibi kullanıyor. Antibiyotiklerle ilgili bilinmesi gereken yanlışlar ise şunlar:

Antibiyotikler yalnızca bakterileri etkiliyor, virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemiyor. Ateş düşürmüyor, sadece uygun doz ve şekillerde kullanılan antibiyotikler, hastalığın kaynağı olan enfeksiyonu geçirdiği için ateş düşüyor. Soğuk algınlığı ve grip gibi kendi kendine iyileşen hastalıklarda antibiyotik kullanımı gerekmiyor. Antibiyotikler ağrıyı dindirmiyor, burun akıntısını ve öksürüğü hafifletmiyor. Grip ve soğuk algınlığının başkalarına bulaşmasını engellemiyor. Doktor tavsiyesi olmadan kullanılan antibiyotiğin etkisi olmuyor. Yanlış kullanıldığında ise hızla direnç gelişiyor.

Yanlış ilaç kullanımı konusunda, toplumu bilinçlendirmek amacıyla Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından kurulan www.akilciilac.gov.tr ‘ye göre, 2011 yılında düzenlenen yaklaşık 440 milyon reçeteden %13 kadarı antibiyotik içerikli reçeteden oluşuyor. Bu konuyla ilgili Doç. Dr. Nilay Çöplü’ün yaptığı çalışmalara göre antibiyotik reçetesi yazan doktorların ve antibiyotik kullanma alışkanlıkları olan hastaların talep ve tutumları gösteriliyor.

Araştırmalardan çıkan sonuçlara göre, reçetelerine antibiyotik yazılan hastaların şikâyetlerinde ilk üç sırayı yüksek ateş, idrar yolu enfeksiyonları ve boğaz ağrısı alıyor. Hastaların genellikle evlerinde antibiyotik bulundurma alışkanlığına sahip olduğu ve doktorlarlara antibiyotik ilaç yazdırma konusunda ısrarcı olduğu sonucuna varılıyor.

Uzmanlar, grip ve yüksek ateş gibi soğuk havalarda artan hastalıklara karşı doğal antibiyotik olan sarımsak ve diğer yardımcı vitaminleri içeren besinleri öneriyor. Antibiyotik özelliğinin yanı sıra A, C, P ve B vitaminleri ile kalsiyum, magnezyum, potasyum, çinko fosfor ve demir minerallerini de içeren sarımsak birçok ateşli hastalığın tedavisinde de yardımcı oluyor.

Yumurta, peynir, balık gibi gıdaların yanı sıra güneş ışığından da oldukça fazla alınan D vitamininin, pek çok enfeksiyonunun gelişme aşamasında engelleyici rolü olduğu biliniyor. Eksikliğinde ise, sık sık tekrarlayan enfeksiyonlara neden olabiliyor. Ihlamur, kuşburnu, papatya, ada çayı, ginseng gibi bitkisel çayların da bu tarz kış hastalıklarına karşı koruyucu özelliği bulunuyor.

*BAU Yeni Medya öğrencileri Melis Kürkçü, Ali Özkun ve Güray Kaptan’ın haber blogu 

                                                                                                      yaziyoryaziyoor.blogspot.com.tr *

0 yorum:

Yorum Gönder

Arşiv