22 Kasım 2014 Cumartesi

Gazete birinci sayfaları bu blogda

ifyenisafya.blogspot.com.tr'dan gelecek haftadan itibaren ulusal gazetelerin birinci sayfalarına ulaşabileceksiniz. Birinci sayfalarını sunacağımız gazeteler şunlar: Akşam, Anayurt, Aydınlık, Birgün, Bugün, Cumhuriyet, Dünya, Evrensel, Fanatik, Fotomaç, Güneş, Habertürk, Hürriyet, Milat, Milli Gazete, Milliyet, Ortadoğu, Özgür Gündem, Posta, Sabah, Sözcü, Star, Takvim, Taraf, Türkiye, Vatan, Yeni Akit, Yeni Asya, Yeni Çağ, Yeni Mesaj, Yeni Şafak, Yurt ve Zaman.

20 Kasım 2014 Perşembe

Yeni Sayfa dördüncü sayı geliyor

Bahçeşehir Üniversitesi öğrencilerinin çıkardığı Yeni Sayfa gazetesinin dördüncü sayısının hazırlıkları sürüyor. Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya Bölümü'ndeki Haber Merkezi'nde gazetenin Yazı İşleri Müdürü Öğretim Görevlisi Mahmut Çınar başkanlığında biraraya gelen öğrenciler, haberlere son halini veriyor. Çınar'ın birinci sayfanın mizanpajını (solda) yapmasıyla başlayan hummalı faaliyete, muhabirlerimiz; Sıla Ağgül, Yusuf İnce (sağda üstte), Dilara Ekşi, Özge Öz (sayfa tasarımı) ve Ela Emeksiz katılıyor. Fotoğraflarda görülmeyen diğer Yeni Sayfa emekçilerinin isimleri de şöyle: Leyla Bektaş, Sertaç Çakır, Damla Aydemir, Hakan Güngör, Özlem Özçelik, Mete Aker.

19 Kasım 2014 Çarşamba

WhatsApp mesajları şifrelenecek

WhatsApp mesajları artık şifrelenecek. Uygulama ilk kez Android işletim sisteminde başlayacak. Mesajlar sadece gönderen ve alan kişiye şifresiz görünecek. Aktarım sırasında, mesajın orijinal haline erişilemeyecek. Açıklamayı şirketin kurucusu ve CEO'su Jan Koum yaptı. Koum, "Uygulama ile insanlar fikirlerini korkmadan açıklayabilme özgürlüğüne sahip olacak" dedi. WhatsApp, uygulama için mesajları TextSecure sistemiyle koruyacak Open Whisper Systems ile anlaştı. Open Whisper Systems'in kurucu ortaklarından Moxie Marlinspike de üçüncü taraflarla bu tür gelişmeleri paylaşmaktan mutluluk duyacaklarını söyledi. iOS içinse çalışmalar sürüyor. Uygulama, Android ve iOS kullanıcısı 600 milyon kişiyi ilgilendiriyor. WhatsApp bir süre önce kullanıcıların tepkisini çeken "mavi tık" (blue tick) uygulamasından ise vazgeçti. (independent.co.uk)

18 Kasım 2014 Salı

Kariyer günleri

Bahçeşehir Üniversitesi Kariyer Günleri başladı. Her sene İstanbul'un en başarılı liselerinden gelen birçok öğrenciye ev sahipliği yapan Kariyer Günleri, 28 Kasım'a kadar sürecek. Kariyer Günleri'nde üniversite adayı öğrenciler, Beşiktaş Kampusu'nda üniversitenin genel tanıtımı ile ilgili bilgilendirici bir seminerin ardından BAUPORT alanında fakülte stantlarında akademisyenlerle bir araya geliyor. Katılımın yüksek olduğu bugün İletişim Fakültesi stantında asistan Sinem Aydınlı, fakülte ve bölümlerle ilgili olarak aday öğrencilerin sorularını cevapladı.

Ödüllü hocamızın konseri



BAU İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü asistanı Nil İpek Hülagü, 15 Kasım Cumartesi akşamı Kamayor Sanat Atölyesi’nde sahne aldı. Yaklaşık iki yıldır ‘Nilipek.’ adıyla kendi bestelerini seslendiren hocamız, her ay farklı mekanlarda konser veriyor. Daha önce de farklı projelerde bas gitar çalmış ve vokal yapmış olan Nilipek., artık tamamen kendi şarkılarına odaklanmış ve hatta albüm hazırlıklarına başlamış. Kendisi aynı zamanda geçen sene Sercan Atlı ile birlikte Bahçeşehir Üniversitesi stüdyolarında da kayıt yapmış ve bu kayıt Audio Engineering Society’nin düzenlediği Kayıt Yarışması’nda üçüncülük almıştı.

Duvarları olmayan sanat: Sokak

Özlem ÖZÇELİK
ozlemozcelik2@hotmail.com
bauYeni Sayfa, sanatın sokağa taşınmasının anlamını, Beşiktaş Uluslararası Fotoğraf Festivali nedeniyle düzenlenen sergiyi gezen fotoğrafseverlere ve Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim görevlisi, belgesel ve haber fotografçısı Haluk Çobanoğlu, fotoğraf sanatçıları ve fotoğrafseverlere sordu. Çobanoğlu, "Edebiyatta şiirin nasıl bir alternatifi yoksa, sanatta da sergileme açısından açık alanın bir alternatifi yok" dedi.
 
Haluk Çobanoğlu
"Bu sergide sergilenen fotoğraflardan daha önemli olan şey, sergi alanlarının sergilendiği yer ve yüz ölçümü itibariyle şehir algısını değiştirmekteki katkısıdır. Yani belediyelerin kendi yaptığı sosyal sorumluluk projeleri dışında, sanatın bu tarafını ihmal etmemesi ve bunları görünür hale getirmesi gerekiyor. Bence bu açık alan hem bir buluşma hem bir geçiş alanı olması itibariyle çok önemli bir değer kattı. Diğer yandan, gelen fotoğrafçılar çok değerli fotoğrafçılar. Önemli imzalar var burada. Bunların da yeni nesille ya da onlardan hiç haberdar olmayan, geçen yolcularla buluşması müthiş bir şey. Mesela 2005 yılında İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (İFSAK) İstanbul Bienali yapmıştı. Ben de o serginin düzenleyicilerinden biriydim. İsmi Hayali Şehir'di ve bana bir alan vermişlerdi. Şehir hatları vapurunda bir buçuk ay gitti sergi devam etti. Düşünsenize bir buçuk milyon insanın gördüğü bir şey bu. Hatta insanlar fotoğrafların bazılarını aşırıp evlerine götürmüştü. Bu sanatçının birebir temasa geçtiğini gösteriyor. Edebiyatta şiirin nasıl bir alternatifi yoksa, sanatta da, sergileme açısından, açık alanın bir alternatifi yok."

Elif Kalkan (Berliner videosunun sahibi)
"Özellikle Beşiktaş gibi insan trafiğinin yoğun olduğu bir yerde yapılıyor olması işlerimizin daha fazla izleyiciye ulaşmasını mümkün kılıyor. Ayrıca galerilere gidemeyen, bu tarz işleri ziyaret etmeye vakti ya da haberi olmayan insanların da ayağına kadar gelmiş oluyor." 

Elif Kartal (İletişim Fakültesi Öğrencisi)
"Sanat eserinin müzede sergilenmesi algısı, sanatın özgürlüğünü kısıtlıyor. Sanatın sokakta, hayatın içinde olması, sanatın amacına ve tanımına uygun. Sergi bence durumu bir adım ileri taşımış."

Dilek Taşçı (Fotoğrafsever):
"Evden gezmek için çıktım, geçerken sergiyi gördüm. Çok ilgimi çekti bakmak istedim. Serginin sokakta olması, benim gibi farklı bir yere giden ama durup inceleyen çok insan olmuştur diye düşünüyorum."
Anna B. (Fotoğrafsever)
"Arkadaşımla sergiyi otobüste giderken gördük, geldik. Yani sadece denk geldik ve sergiyi gezmek istedik."
Janet K. (Fotoğrafsever)
“Galerilerde yapılan sergiler ilgi çekici olabiliyor. Tabii bu galeriye göre değişiyor ama etkinliğin sokakta oluşu, sanatı sergilemenin gerçekten en etkili yöntemi."

Köprü kuran bir festival

Zeynep Başak TATAR
z.basak.tatar@gmail.com 
Barbaros Meydanı’nda 19 Ekim’de başlayan Beşiktaş Uluslararası Fotoğraf Festivali süresince fotoğrafçı sanatçıları, "Şehirler ve Hikayeler" başlığı altında şehirlerin ve insanların hikayelerini, kentin ve kentlinin durumunu öyküleştirdi. Doğuyla batı, klasikle modern, ustayla öğrenci arasında bir köprü inşa etmeyi amaçlayan festivalde aralarında Ozan Sağdıç, Yusuf Darıyerli, Kerem Yücel, Murat Germen, Gökşin Varan'ın da bulunduğu 25 fotoğraf sanatçısının fotoğrafları sergilendi. Ara Güler’in Onur Kurulu'nda yer aldığı Foto İstanbul’un sanat yönetmenliğini Gültekin Çizgen, küratörlüğünü Atilla Durak, Hüseyin Yılmaz ve Jason Eskanazi üstlendi. Festival kapsamında fotoğraflar yüzyıllık, terkedilmiş bir yetimhanede, taşınabilir konteynerlerde ve sokaklarda sergilendi. Fotoİstanbul 50’den fazla sergi, 80 slideshow, 6 workshopla fotoğrafseverlerin karşısına çıktı. Fotoğrafçı ve fotoğrafseverlerin buluştuğu açık hava sergisi 14 Kasım tarihinde sona erdi.

17 Kasım 2014 Pazartesi

Oyun oynayarak para kazanıyorlar

Robert Schill, haftanın yedi günü, sabah dokuzdan akşam beşe kadar, konforlu bir salonda video oyunları oynuyor. Yüzlerce, bazen binlerce kişi, oyunları web kanalını seyrediyor. Bir yılda bu rakam 35 milyona ulaşmış durumda. Daha önemlisi, Schill bu sayede para kazanıyor. Cesur ve garip yeni ekonomik yapının vardiyalı çalışan bir işçisi. Big-Brother benzeri bir varlıkla girişimciliğin bileşimi.

Bu girişimde Schill yalnız değil hatta evinde bile. 26 yaşındaki Schill vardiyasını tamamladığında, yerine 29 yaşındaki Adam Young geçiyor ve gece yarısı 1'e kadar oynuyor. Ardından üçüncü ev arkadaşları 26 yaşındaki Brett Borden, sekiz saatlik vardiyasına başlıyor. Üçü de StreamerHouse'un starları. Milyonlarca ziyaretçinin diğer katılımcıların video oyunlarını seyrettiği online ağı Twitch.tv üzerinden yayınlarını gerçekleştiriyorlar.

Kuruluşun 32 milyondan fazla abonesi var ve gelirini; reklamlardan, üyeliklerden, video oyunu satışlarından ve bağışlardan sağlıyor. Ortadoğu'dan bir kişinin Ekim ayında StreamerHouse'a 6 bin lira verdiği belirtiliyor. Kuruluşun Schill gibi 8 bin 500'den fazla oyuncusu bulunuyor. Sözü edilen oyuncular üniversite mezunu değil ve çocukluklarından bu yana video oyunları ile haşır neşir. Video oyuncusu olmak artık bir kariyer sağlıyor gibi gözüküyor. Ancak oyuncuların ne kazandığı konusunda bir bilgi ne yazık ki yok. (abcnews.go.co)

16 Kasım 2014 Pazar

26. İstanbul Uluslararası Kısa Film Festivali

Türkiye'de gerçekleştirilen uluslararası kısa film festivalleri arasında, en uzun ömürlüsü olan İstanbul Uluslararası Kısa Film Festivali'nin 26'ncısı 20-27 Kasım tarihlerinde yapılacak. Festivalin, "Sinema sanatı kapsamında kısa zamanda çok şey anlatma temeline dayanan ve yönetmenlerin yeteneklerini en özgün biçimde yansıtmalarına olarak tanıyan 'kısa film'i desteklemek, ulusal ve uluslararası alanda genç yönetmenlerin seslerini duyurmalarına ortam hazırlamak" amacıyla düzenlendiği belirtiliyor. Ulusal bölümde; kurmaca, belgesel, canlandırma ve deneysel filmlerin ayrı ayrı değerlendirileceği bir yarışma da yapılacak. Kazananlara "Festival Onur Plaketi" verilecek. Festivale, 237'si Türkiye'den olmak üzere toplam 976 film başvurdu. Festivalin açılış töreni 19 Kasım saat 19.30'da İtalyan Kültür Merkezi'nde yapılacak. Filmler, belirlenen program çerçevesinde İtalyan Kültür Merkezi ve Fransız Kültür Merkezi'nde ücretsiz gösterilecek. (istanbulfilm.wix.com)

Twitter'dan video yeniliği

Twitter, gelecek yılın ilk yarısında dahili video özelliği sunarak Vine'ın altı saniyelik hizmetini geliştirmeyi planlıyor. Twitter Ürün VP'si Kevin Weil (yanda) yaptığı açıklamada, "Kısa döngülü Vine videolarının yanı sıra, daha uzun videolarla dünyamızda neler olduğunu daha iyi paylaşırken eğleneceğimizi düşünüyoruz" dedi. Ancak, bu yeni stratejide videoların zaman sınırı olup olmayacağı ve reklam kullanılıp kullanılmayacağı konusundaki ayrıntılar belirtilmedi. Twitter geliştirmekte olduğu bir diğer özellikler ise, kullanıcılar hizmete bağlı değilken gelen ilgili tweet'leri vurgulayan bir tür "siz yokken" olanağı ve direkt mesajlarla kamuya açık bir Twitter konuşması yapabilmek. Twitter'ın dünya çapında 284 milyon kullanıcısı bulunuyor. (chip.com.tr)

Facebook reklamları azaltacak

Facebook, promosyonel sayfa paylaşımlarını azaltmak için çalışmalara başladı. Facebook'tan yapılan açıklamada bu karara, şirket gerçekleştirdiği son anket çalışmalarında, kullanıcıların, Haber Kaynağı tanıtımından çok arkadaşları hakkındaki hikayeleri ve ilgilendikleri sayfaları görmek istemelerinin ortaya çıkması üzerine varıldı. Ankete katılanlara göre, organik paylaşım olmalarına rağmen reklam gibi hissettiren mesajların ortak özelikleri şöyle: "İnsanları sadece bir ürünü almaya ya da bir uygulamayı indirmeye zorluyor. Gerçek bir içeriği olmadan, insanlar çekilişlere katılmaya zorlanıyor. Reklamlardaki içeriğin birebir aynısı kullanılıyor." Uygulama 2015 Ocak ayında başlayacak. (newsroom.fb.com)

Arşiv