23 Şubat 2015 Pazartesi

Can Akbel Hoca'yı uğurladık

Eski TRT spikeri ve eski BAU öğretim görevlisi Can Akbel (81), Bebek Camisi'nde kılınan ikinci namazının ardından Çengelköy Mezarlığı'nda toprağa verildi. Akbel, tedavi gördüğü hastanede pazar günü vefat etmişti. Akbel için 13.30'da TRT İstanbul Bölge Müdürlüğü önünde de bir tören düzenlendi. Bebek Camisi'ndeki cenaze namazına gazeteciler, TRT ve BAU çalışanları katıldı.
Can Akbel, 1934'te İzmir'de doğdu. 1952'de Ankara Atatürk Lisesi'nden mezun oldu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim görürken, 1954-56'da Ankara Radyosu'nda spiker olarak mesleğe başladı. Daha sonra meslek eğitimi için Almanya'ya gitti.
Kayzer Wilhems Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Batı Almanya Radyo Televizyonu'nda staj gören Akbel, Köln kentinde Federal Basın Dairesi, Almanya'nın Sesi Radyosu ve kurucusu olduğu WDR Türkçe Bölümü Yayın Müdürlüğü görevlerinde bulundu.
Türkçe Bölümü'nün yayını, Akbel'in eşi ve Devlet Tiyatrosu sanatçısı Suna Sirmen'in "Almanya'daki Türkler için Türkçe yayınımıza başlıyoruz. Hepinize kalpten selamlar" sözleriyle başlamıştı. Çiftin üç yıl süren çalışmaları boyunca haberleri Suna Sirmen okumuş, yorumları Can Akbel yapmıştı.
Akbel Türkiye'ye döndükten sonra, 1968'de TRT'de redaktör-spiker olarak çalışmaya başladı. Akbel, sunduğu Güne Bakış programı ile anchormanliği Türk seyircisiyle tanıştırdı. 1999'da emekliye ayrılan Akbel, Bahçeşehir Üniversitesi Sinema-TV Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak deneyimlerini öğrencilere aktardı.

Arşiv