25 Kasım 2014 Salı

“Şehir”, otokontrolle ikna yolu arasında bir yerde!

Son yıllarda özelleştirme ve sansür tartışmalarıyla gündemden düşmeyen Şehir Tiyatroları yeni sezona yeni yönetimle başladı. Repertuar da yeni yönetimle birlikte değişikliğe uğradı

Perdelerini 8 Ekim’de açan Şehir Tiyatroları, 17 Kasım’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapılan özel bir geceyle de 100. yaşını kutladı. “Yeni Türkiye’ye Yeni Tiyatro” diyerek yola çıktıklarını belirten yeni Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu 2 ay önce koltuğu istifa eden Hilmi Zafer Şahin’den devralmıştı.Verdiği demeçlerde baskılara karşı duracağını hatta baskı girişimlerini ikna yoluyla delip geçeceğini belirten Yazıcıoğlu, aynı zamanda sanatçılara otokontrolü öğreteceğini de iddia etti. Ancak özellikle otokontrol vurgusu ve değişmeyen yönetmelik, kafalarda Şehir Tiyatroları’nın yeni dönemine dair bazı kuşkular uyandırmıştı.

1 Ekim 2014 günü açıklanan sezon programında 16 oyunun repertuardan kaldırılmış olması kuşkuları güçlendirirken, Zengin Mutfağı gibi geçen sezonun tartışmalı siyasi oyunlarından birinin devam etmesi de umut verici bulundu. İşte repertuardan çıkarılan ya da ilk kez seyirci karşısına çıkacak oyunlar:

Repertuardan çıkarılanlar:

Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım, Lysistrata, Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, Kösem Sultan, Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye, Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi, Ben Sinema Artisti Olmak İstiyorum, Toros Canavarı, Kes ve Kaç, Yuvaya Dönmek, Perşembenin Hanımları, Yüzleşme, Dar Ayakkabıyla Yaşamak, İsimsiz, Buluşma Yeri, Büyünün Gözleri.

Yeni oyunlar:

Çürük Temel (Engin Alkan), Lillian (Orhan Alkaya), Kerbela (Ayşe Emel Mestçi), Cibali Karakolu (Nedret Denizhan), On iki Öfkeli Adam (Arif Akkaya).



Can Aydoğan 
aydogan.can95@gmail.com

0 yorum:

Yorum Gönder

Arşiv