8 Kasım 2014 Cumartesi

Yeni Sayfa'yı okumadan haftaya başlamayın

Bahçesehir Üniversitesi öğrencilerinin hazırladığı Yeni Sayfa gazetesinin üçüncü sayısı tamamlandı. Pazartesi günü okurlarıyla buluşacak. Yeni Sayfa'nın Yazı İşleri Müdürü Öğretim Görevlisi Mahmut Çınar, gazetedeki haberlerle ilgili şu bilgileri paylaştı:
"Manşet: 9 maddede Galataport
'Onlar tangonun düşmanıdır, sevgilim'
Onedio'nun hedefi büyük: Bütün internet kullanıcıları!
Genç yazar adaylarına tavsiye veren çok, biz de artık yaşlanmış yazar adaylarına tavsiyeler verdik
Karaköy esnafı bizi seviyor mu?
Michelle Demishevich'le konuştuk: Gazeteciler neden bu kadar homofobik?
Bir hoca-Bir öğrenci: Bir hocayla öğrencisine Türkiye'de yayınlanmış en iyi 5 albümü sorduk
Fotoğraf sayfamız var, harika
BAU'dan haberler
Öğrenci kulüpleri ne yapıyor?
Tabii ki "Medyanın şifreleri"... Üstelik bu kez iğneyi kendimize batırdık
Spam maillerden nasıl kurtuluruz? Cevabı bizde.
Ve daha neler neler..."
Yeni Sayfa'yı okumadan haftaya başlamayın.

7 Kasım 2014 Cuma

Danıştay'ın kararı geç kaldı zeytinler kesildi

Manisa'nın Soma ilçesine bağlı Yırcalı Mahallesi'nde termik santral kurmak isteyen Kolin şirketinin, Bakanlar Kurulu'nun acele kamulaştırma kararına dayanarak yaklaşık 6 bin zeytin ağacını kestirmesinden kısa bir süre sonra Danıştay 6. Dairesi'nin kamulaştırmanın durdurulması kararı yayınlandı. Ekim ayının 28'inde verilen karar, 9 gün sonra akşam saatlerinde Ulusal Yargı Ağı'na yüklendi. Nedeni bilinemeyen bu gecikme nedeniyle, şirket 6 bin zeytin ağacını dozerlerle birkaç saat içinde kökledi. Kesim öncesi, iki otobüs dolusu güvenlikçiler de nöbet bekleyen köylülere saldırdı, iki kişiyi kelepçeledi. Greenpeace ve bir grup Yırcalı, kamulaştırma kararının durdurulması için Danıştay'da dava açmıştı.

6 Kasım 2014 Perşembe

Yeni Sayfa üçüncü sayısı yolda

Bahçeşehir Üniversitesi öğrencileri tarafından hazırlanan ve 15 günde bir yayınlanan Yeni Sayfa gazetesinin üçüncü sayısı yolda. Yazı İşleri Müdürü Öğretim Görevlisi Mahmut Çınar yönetiminde gece geç saatlere kadar süren çalışmalar son noktasına geldi. Yeni Sayfa'nın üçüncü sayısının manşeti "9 Soruda Galataport". Ayrıntıları gazetede bulacaksınız. Fotoğrafta soldan sağa, Mahmut Çınar ve Yeni Sayfa'nın Yeni Medya Bölümü'nden emekçileri; Hakan Güngör, Damla Aydemir, Ahmet Aslan, Özge Öz ve Sertaç Çakır görülüyor.

Taksim'e giriş paralı

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan "Öncelikli Dönüşüm Programı" uyarınca büyük şehirlerde kent merkezine araç girişini ücretlendiren pilot Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) uygulaması başlatılacak. Yeni metro, tren gibi raylı sistem istasyon projeleri tasarlanırken "otoparklar" zorunlu hale gelecek. Otopark ücreti ile ulaşım ücreti ilişkilendirilerek otopark toplu taşıma sistem entegrasyonu sağlanacak. Toplu taşıma sistemlerinin kent çeperindeki durak ve istasyonlarda "Park Et - Devam Et" uygulamaları yaygınlaştıracak. Başbakan Davutoğlu'nun açıklamasında Taksim adı geçmiyor. Ancak Akıllı Ulaşım Sistemleri uygulamasının Taksim ya da Ankara'da Kızılay gibi kent merkezlerini kapsaması bekleniyor. Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre, büyükşehirlerde mevcut raylı sistem hatları üzerindeki işyereri, üniversite ve okullarda semt servisi uygulaması kaldırılacak. Servis kullanan öğrenci, işçi, memurlara toplu taşıma bileti ve / veya kartları ücretsiz ya da indirimli verilecek.

WhatsApp'tan "mavi tık"

WhatsApp'a gönderilen mesajların alıcı tarafından okunduğunu gösteren yeni özellik kullanıma sunuldu. Bugüne kadar tek tık işareti mesajın gittiğini, çift tık işareti ise mesajın karşı tarafa ulaştığı anlamına geliyordu. Yeni eklenen Mavi tık (Blue Tick) özelliği ise mesajın karşı taraf tarafından görüldüğü-okunduğu anlamına geliyor. Bu nedenle WhatsApp'ta "mesajı görmedim" ya da "okumadım" gibi bahaneler öne sürülemeyecek.

Oyunların en iyisi Call of Duty

Call of Duty, şimdiye kadar yapılmış en iyi bilgisayar oyun serisi seçildi. Guiness World Records Yazı İşleri Müdürü Craig Glenday'ın açıklamasına göre, 140 ülkeden 5 binden fazla oyunsever, kitapta (Guinness World Records 2015 Gamer's Edition) yer alan 50 oyun için online oy kullandı. Call of Duty'i; Super Mario Bros., Minecraft, Grand Theft Auto, Halo, The Legend of Zelda, FIFA, Assassin's Creed, Battlefield ve The Elder Scrolls izliyor. (independent.co)

Star Wars VII: The Force Awakens

Gelecek yıl Aralık ayında gösterime girmesi beklenen Star Wars serisinin yedincisinin adı "The Force Awakens" olarak belirlendi. Açıklama, son sahnelerin tamamlandığı Pinewood Stüdyoları'ndan yapıldı. J. J. Abrams'ın yönettiği filmin senaryosunu Michael Arndt, Lawrence Kasdande ve J. J. Abrams yazdı. Filmin başrollerini Andy Serkis, Domhall Gleeson ve Harrison Ford paylaşıyor. Filmin çekimine, bu yıl Mayıs ayında başlanmıştı. Star Wars VII, Star Wars VI Return of Jedi'den 30 yıl sonra seyircisiyle buluşacak. Return of Jedi'de Luke Skywalker ve arkadaşlarının Han Solo'yu kurtarmak için Tatooine'e yaptıkları yolculuk ve mücadele beyaz perdeye yansımıştı. Yeni filmde, Harrison Fordu'un Han Solo'yu canlandırması dışındaki bilgiler sır gibi saklanıyor,

Akün ve Şinasi sahneleri otel olabilir

Ankara'daki iki tiyatro sahnesi, Akün ve Şinasi'yi Maritza İnşaat'ın ortaklarından Ahmet Meriç satın aldı. Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre, Meriç, sahnelerin de bulunduğu binayı kardeşleriyle birlikte aldığını söyledi. Meriç, "Sahnelerin bulunduğu yerle ilgili alışveriş merkezi yapma gibi bir düşüncemiz yok. Otel projemiz var. Ancak henüz aile bireyleriyle istişare edemedik. Ankara'da ne kadar otel var, ihtiyaç ne kadar, bunları araştırıyoruz. Tabii eğer Devlet Tiyatroları kiralamak isterse, menfaatlerimie de uyarsa, kiralayabiliriz" dedi. "Devlet usulüyle yapılan ihale sonucu satışı gerçekleştirildiği" belirtilen iki sahne, bir yıl daha Devlet Tiyatroları'nın kullanımında olacak. İhale henüz Emek İnşaat'ın Genel Kurulu tarafından onaylanmadı. İhale bedeli olarak 33 milyon 200 lira ödenecek. Emek İnşaat A.Ş., bir kamu iştiraki. Ortakları ve sahiplik oranları şöyle: Sosyal Güvenlik Kurumu (49), Türkiye Kızılay Derneği (49), Türk Hava Yolları (0,3), Atatürk Orman Çiftliği (0,7) ve Dr. M. Raif Gürün mirasçıları (1).

5 Kasım 2014 Çarşamba

Hocalar Şizofreni Derneği için koşacak

Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin öğretim üyelerinden bir bölümü, 16 Kasım Pazar günü düzenlenecek İstanbul Avrasya Maratonu'nda Şizofreni Hastaları ve Yakınları Dayanışma Derneği'ne yardım amacıyla koşacak. Fotoğraf ve Video Bölümü Öğretim Üyesi Delizia Flaccavento, yaptığı çağrıda şöyle dedi: "16 Kasım'da (Sinema ve TV Bölümü) Ayşegül Hoca (Selenga Taşkent), ben ve birkaç arkadaş İstanbul Avrasya Maratonu'nu Şizofreni Hastaları ve Yakınları Dayanışma Derneği'ne yardım amaçlı koşacağız. Hastalar ve şizofreni hastalarının çalıştığı Türkiye'deki ilk ve tek sosyal rehabilitasyon merkezi olan Mavi At Kafe için koşarak, hastalıkla özdeşleşmiş negatif damgalamayı ortadan kaldırmayı amaçlamaktayız. 60 lira karşılığında anti-stigma tişörtlerimizden istediğiniz bedende edinebilir, maraton koşumuzu ve Mavi At Kafe'yi destekleyebilirsiniz. Elde edilen tüm gelir Mavi At Kafe'ye şizofreni hastaları yararına bağışlanacaktır." Katılım ve destek için: delizia.flac@gmail.com.

MediCat Felis Ödülleri

 9. MediaCat Felis Ödülleri'nde Medya ve Halkla İlişkiler bölümlerinde yarışan 2014'ün en yaratıcı projeleri ödüllendirildi. İstanbul Kongre Merkezi'nde Salı günü yapılan törene katılım yüksek oldu. Medya bölümü büyük ödülü "Bu Coca Cola Senin İçin" kampanyasıyla Carat ve Doğuş 360'a verildi. radikal.com.tr'nin sansüre dikkat çekmek amacıyla yaptığı, TBWA İstanbul'un hazırladığı "4 Saatte Silinen Haberler" projesi, Felis Halkla İlişkiler Kategorisi'nde en çok ödülü aldı. Yılın Medya Ajansı Mindshare, Yılın Reklamvereni ise Vodafone oldu. (radikal.com.tr)

Galataport Şubat'ta başlayacak

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun yürütmeyi durdurma kararı verdiği Galataport projesinin 2015 Şubat ayında başlayacağı açıklandı. Açıklamayı Bilgili Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili yaptı. Hürriyet'ten Ceyhun Kalburlu'nun haberine göre, Bilgili, "Bürokratik işlemlerin sonuna gelindi. 2015 Ocak ayında Park Orman, Şubat'ta ise Galataport için düğmeye basacağız" dedi.

Projeyi şu an engelleyen bir karar olmadığını belirten Bilgili şunları söyledi: "Galataport projesine inşaatlara 2015 Şubat ayında başlanacağını tahmin ediyorum. Bu projenin içerisinde restoranlar, oteller, şehir parkı ve yeşil alanlar olacak. Karaköy tarafındaki tarihi binaları restore edeceğiz. Diğer taraftaki büyük depolar var, onlar yıkılıp yeniden yapılacak. Projenin 2,5 yılda tamamlanması öngörülüyor. Projede Doğuş Grubu ile ortaklığımız bulunuyor."

Galataport projesinin kurvaziyer turizmi için çok önemli olduğunu, İstanbul'a deniz yoluyla 650 bin turistin geldiğini kaydeden Bilgili, "Buranın harabe yapısı turizm açısından iyi bir şey değil. Biz bu turist sayısını 2 milyona çıkarabiliriz. Harabe halindeki depolar yıkılacak. Yapılacaklara karşı çıkan insanlar, günün birinde 'biz hata yaptık' diyecekler" diye konuştu. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Galataport imar planının yürütmesinin durdurulduğu yönündeki haberlerin doğru olmadığını açıklamıştı.

3 Kasım 2014 Pazartesi

Karaköy'de yürüme mücadelesi



Cansu UÇAR 
Narod AVCI 
Dilan MENTEŞ

İstanbul Karaköy'de uzun yıllardır süren çevre düzenleme projeleri devam ediyor. Yoğunluklu olarak iskele bölgesinde yapılan yol çalışmaları esnafa ve çevreye büyük sıkıntı yaşatırken, tarihi açıdan oldukça değerli olan bu semti karmaşık hale getiriyor.

Bu duruma ek olarak biraz daha yukarı doğru çıkıldığında daha büyük ve tehlikeli bir durum söz konusu. Yapılan yol çalışmalarına rağmen, tramvayın geçtiği ve yoğun trafiğin olduğu cadde üzerinde yayalar yürürken tehlike içindeler. Özellikle yolun iskeleye yakın tarafında, tramvayın yanından geçen otomobiller yayalara çok yakın seyrediyor. Hatta bazı bölgelerde yayaların yürüyebileceği bir kaldırım bile yok. Kaldırımların olduğu yerler ise otoparkçılar tarafından işgal edilmiş durumda.

Bir çok kazanın meydana geldiği bu yol ile ilgili çalışma ise henüz yapılmadı. Konuştuğumuz kişiler yolda yürürmekten tedirgin olduklarını, ciddi mücadele vermek zorunda kaldıklarını söylediler. Bu duruma örnek vermek gerekirse biz de röportajlarımızı yaparken bir çok tehlikeli an yaşadık.

Daha büyük problemler var...

Konuyla ilgili olarak Mimarlar Odası yetkilileri, 3. Köprü, 3. Havalimanı ve Galataport gibi projeler varken böyle sorunlarla ilgilenmeye pek vakit ayıramadıklarını belirttiler. İstanbul'un çok daha büyük sorunları olduğunu ve bunlarla başa çıkmaya çalıştıklarını söylediler. Elbette kaldırım sorununu çözmek isteeceklerini ama belediyelerin bu konularla ilgilenebileceklerini de sözlerine eklediler.

Belediye'nin daha fazla kaza yaşamadan bu soruna bir an önce çözüm bulmasını ümit ediyoruz. (salthaber)

Yandex'in Müdürü'ne harita cezası

Genelkurmay Başkanlığı'nın yaptığı suç duyurusu üzerine askeri yasak bölgelere ait panoramik görüntüleri izinsiz yayınladğı öne sürülen arama motoru Yandex'in Yeni Pazarlardan Sorumlu Müdür Yardımcısı Bogdan Wisniewski, 10 hapis cezasına çarptırıldı. Habertürk'ten Serdar Kulaksız'ın haberine göre, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Wisniewski'nin "2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu'na" muhalefet suçundan 6 aydan 5 yıla kadar hapis talebiyle yargılanmasını istenilmişti. Wisniewski, işe 2012 Haziran ayında başladığını, olaylardan sonradan haberdar olduğunu belirterek beraatini istedi. İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi, Wisniewski'yi 1 yıl hapis ve 10 bin lira para cezasına çarptırdı. Mahkeme, cezayı 10 ay hapis ve 8 bin lira para cezasına çevirdi ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. (haberturk.com)

Kulüpler Sokağı

Halkla İlişkiler Öğrenci İnisiyatifleri (Hi!), Bahçeşehir Üniversitesi’ndeki öğrenci kulüplerini Kulüpler Sokağı etkinliğiyle bir araya getirdi. BAU Galata’daki öğrencilerle tanışmak için 7. katta buluşan kulüpler, Galata’daki öğrencilerin sorularını yanıtladı. Kampüsler arasındaki birliği ve etkileşimi sağlamayı ve sürdürmeyi hedefleyen kulüplere öğrenci inisiyatifleri de katıldı. #6ncikat, Hi! ve Digilapz ekipleri de Sokak’taydı. “Gel sen de bir kulüp seç!” diyen kulüpler, öğrencileri etkinlik ve faaliyetlerinden haberdar etti.

2 Kasım 2014 Pazar

Maden kazaları haberleri

Ermenek'te 28 Ekim'de meydana gelen maden kazası, bu tür kazaları gazete manşetlerine, radyo ve TV haber bültenlerine bir kez daha taşıdı. Ajans Press'in 2009-2014 yılları arasındaki madenci haberi verilerine göre, 19 işçinin öldüğü 2009 yılında madenciler 678 haber ile gündemde yer aldı. Madenciler, 2014 bitmeden, 13 bin haberle hatırlandılar. Bu rakamın 12 bini Soma faciası ve sonrasına ait. 50 madencilinin öldüğü 2010 yılında, 1788 haber kullanıldı. Sekiz madencinin öldüğü 2013'te 3 bin 72 haber yapıldı. Bu yılın başından itibaren 13 Mayıs'taki Soma faciasına kadar madencilerle ilgili haber sayısı 932 iken, facianın ardından 12 bin 9 haber gündeme geldi.

Los Angeles'ta kısa filmler yarışacak

4. Los Angeles Türk Film Festivali 18-22 Kasım 2015 tarihlerinde yapılacak. Festivalde, uzun metrajlı Türkiye filmleri gösterilecek ancak sadece kısa ve animasyon filmler yarışacak. Festivale son başvuru tarihi 1 Haziran 2015 olarak belirlendi. Yarışmaya katılacak filmlerin ya Türkiye'de çekilmiş olması ya da yönetmeni, senaristi veya yapımcısından en az birinin Türkiye vatandaşı olması gerekiyor. Filmlerin süresinin 20 dakikayı aşmaması ve 1 Ocak 2013 tarihinden sonra tamamlanmış olması koşulu var. (latff.org)

Arşiv