14 Mayıs 2015 Perşembe

Kızgınken tweet atmayın

BAU İletişim Fakültesi Yeni Medya Bölümü'nün düzenlediği The New Talk serisinin ikincisinde Amerikalı gazeteciler Richard Leiby ve Daniel Gross konuk oldu.

“Medya: Kurtarıcı mı, Kurtarılmayı mı Bekliyor” başlıklı konferansta The Washington Post’tan Richard Leiby ve The Newsweek’ten Daniel Gross konuştu. Konferansın moderatörlüğünü Yeni Medya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakkı Öcal yaptı.

The Washington Post’ta görev yapan gazeteci Richard Leiby, “Yeni Medya'nın Gazeteciliğe Etkisi: Demokrasi ve Farklılığın Yayılması” başlıklı konuşmasında Çanakkale Savaşı’na değindi. Leiby, “1915’te neler olduğunu şu anda herkes biliyor. Ancak o yıllarda Britanyalılar gerçekte neler olup bittiğini bilmiyordu. Anavatandaki herkes savaşın kazanıldığını zannediyordu. Çünkü devlet halka yanlış bilgi veriyordu” dedi. 

Bu süreçte Avustralyalı gazeteci Keith Murdoch’un savaşa dair gerçekleri öğrenmesi ve bunu Avustralya başbakanına bir mektup yazarak iletmesi üzerine, Avusturya’nın askerlerini geri çektiğine değinen Leiby, gizlilikle gerçeklik arasındaki savaşı daima gerçekliğin kazanacağını söyledi.
Hapisteki gazeteciler özgürlüğün engellendiğini gösteriyor

Yeni medya düzeninde çekilen bir videonun çok kısa sürede milyonlarca insana ulaştığını hatırlatan Leiby, yanlış bilgilerin de yayılması ile ortaya çok ciddi sorunların çıkabildiğine değindi. Leiby “Yeni medya çok şey anlatıyor. Ama bazen yanlış şeyler anlatıyor” ifadelerini kullandı. Leiby, Wikileaks’te belgelerin bağlamına oturtulmadan yayınlandığını öne sürerek bunun sorumsuzca olduğunu iddia etti. 

Ortadoğu’daki gelişmelere de değinen Leiby, Irak Şam İslam Devleti’yle (IŞİD) ilgili videoların sansürlenmesini doğru bulmadığını belirterek, “Bu videolar sayesinde IŞİD’le ilgili gerçekleri görebiliriz” dedi. Leiby, Amerika’da yükselen İslamofobi’nin gelecekte azalma ihtimali olup olmadığı ile ilgili bir soruya ise “İnşallah” diyerek yanıt verdi.

Leiby, Türkiye’de tutuklu bulunan gazetecilerle ilgili olarak, “Gazetecilerin hapiste olması ifade özgürlüğünün engellendiği izlenimini doğuruyor” dedi.

“Üretiminizi bedava vermemelisiniz”

The Newsweek'in kıdemli editörü Daniel Gross "Cesur Yeni Dünya: 21. Yüzyıl Medyasında Nasıl Hayatta Kalınır?" başlıklı konuşmasında medya sektörünün ekonomik sorunlarla başa çıkma yöntemlerini ele aldı. 

İnsanların internetle birlikte artık haberler için para ödemek istemediğini belirten Gross, dijital medyaya yatırım yapmanın kolay olduğunu ama kâr etmenin zor olabileceğini söyledi. Gross, medya dünyası ile ile ilgili kurallarını şöyle sıraladı:

“Birincisi, belirsizliklerin farkında olmak gerekir. Karmaşık konuları iyi ayırt etmek önemlidir. İkincisi asla üretiminizi bedava vermemelisiniz. Üçüncüsü, iş aslında bittiğinde başlar. Örneğin bir kitabı yazdığınızda işiniz bitmez, onun tanıtımını yapmak için de aktif olmak gerekir. Dördüncüsü, eserlerinizin trafiğinden değil, onun okurlarından sorumlusunuz. Dolayısıyla işinizi hatasız yapmak durumundasınız. Beşincisi, hep dikkatli olmalısınız. Ben çok kızgınken tweet ya da e-posta atmamaya çalışırım. Altıncısı, patron daima haklıdır. Yedincisi her şeyi yapacak enerjiniz olmalı. Gerekiyorsa kodlama, infografik öğrenmelisiniz.”

“Haber nedeniyle telefon aldık ama haberi değiştirmedik”

Yaptıkları haberler nedeniyle baskı görüp görmediklerine dair Gross şunları söyledi: “Gazeteciler kendilerini çok önemli görür, ama devlet başkanı ise gazetecilerin önemsiz olduğunu düşünür. Hazine bakanı ile ilgili yaptığım bir haber nedeniyle bakan yardımcısı telefon etti. Yaklaşık yarım saat boyunca bağırdı. Elbette haberi değiştirmemizin mümkün olmadığını söyledim. Bu tür şeyler çok nadir olur. Zaman zaman bakanların imajlarını da yönetmekten sorumlu olan basın danışmanlarından telefon gelebilir.” (Haber Merkezi)

Arşiv