27 Ekim 2014 Pazartesi

Türkiye'nin en eski gazetesi kapanacak mı?

Türkiye’nin halen yayınlanan en eski gazetesi olan 90 yıllık Apoyevmatini, kurulduğu günden bu yana kullandığı ofisten mali gerekçelerle ayrılmak zorunda kaldı. Genel Yayın Yönetmeni Mihail Vasiliadis, gazetenin akıbetini “Yeni Sayfa”ya anlattı


Damla Aydemir (dammlaa@gmail.com) / Yeni Sayfa

Türkiye’deki Rum nüfusun giderek azalması nedeniyle tirajı düşen ve ekonomik problemlerle karşı karşıya kalan Apoyevmatini’nin yönetim yeri İstiklal Caddesi üzerindeki Suriye Pasajı’ndaydı. Genel Yayın Yönetmeni Mihail Vasiliadis, gazete için direnişinin hâlâ sürdüğünü çünkü hayat devam ettiği sürece direnişinin de devam edeceğini vurguladı.

“İstanbul Rum Basını Müzesi”

“Ben o büroyu aslında beş yıldır kullanmıyordum. Evde çalışıyorum artık. Çalışma odam burada, bilgisayarım burada, dosyalarım burada. Bir de düşünün ki, o büroda zamanında 35 kişi çalışıyordu, yani büronun bir işlevi vardı” diyen Vasiliadis, bugünse gazeteyi sadece oğlu ve kendisinin çıkardığını belirtti. Günde yaklaşık 17-18 saat çalıştıklarını vurgulayan Vasiliadis, hayalinin Suriye Pasajı’ndaki ofisi tekrar kiralayıp “İstanbul Rum Basını Müzesi” haline getirmek olduğunun altını çizdi.

Büroyu boşaltmasına rağmen hâlâ oraya dair hayalleri olduğuna değinen Vasiliadis şunları söyledi:

“Orayı yalnız müze de değil, örneğin Rum basınıyla ilgili çalışma yapmak ya da Rum basınının arşivinden yararlanmak isteyen herkesin gelip rahatça çalışabileceği bir yer haline getirmek istiyorum. İstanbul’da çıkmış tüm Rumca gazetelerin dijital arşivini yapıp orada ilgilenenlerin, akademisyenlerin, öğrencilerin hizmetine sunmak istiyorum. Bana senede 40-50 öğrenci geliyor bu konuyla ilgili. Hocalar geliyor bu konularda çalışan. Ama maalesef bir arşiv, düzenli bir arşiv yok. Gelen kişi bunları çalışırken etrafında da basının tarihi olacak. Bizim büromuzda ilk daktilolardan ilk radyolara, bir sürü tarihsel önemde şey var. Şimdi onlar depolara kaldırılacak mesela.”

“Keşke imkânım olsa da o parayı almasam”

Gazetenin mali krizi aşması için nelerin yapılması gerektiği sorusunu, “Basın İlan Kurumu diğer gazetelere verdiği gibi bize de ilan verecek. Ama öyle bağış gibi, sadaka gibi değil zira şimdi sadaka veriyor, ‘Al da sus’ der gibi. Bildiğim kadarıyla Agos mesela o parayı almıyor bile. Keşke benim de imkânım olsa da almasam. Ama Apoyevmatini’nin bütçesi zaten açık veriyor. Bu durumda istemeyerek kabul etmek zorunda kalıyorum o Basın İlan Kurumu’ndan gelen sadakayı. Aslında insanı böyle bir şeye zorunlu bırakarak ona kötülük yapmış oluyorsunuz. Sen gazeteye sadaka vereceğine o gazeteyi sadaka verilecek duruma getiren koşulları değiştir” diye yanıtladı.

Büronun mal sahibinin kira konusunda kendine çok yardımcı olduğunu ancak insanların Apoyevmatini’ye olan saygısını istismar etmek istemediğini belirten gazeteci, 90 yıllık büroyu kapatmanın çok üzücü ve yıpratıcı olmasına rağmen geleceğe umutla bakmasını engellemediğini söyledi. Vasiliadis, yaşamı sürdüğü sürece oğlu ile birlikte Apoyevmatini’yi çıkarmaya devam edeceğini belirtti.

0 yorum:

Yorum Gönder

Arşiv