27 Ekim 2014 Pazartesi

"Biz buradan nasıl geçeceğiz?"

Sadece İstanbul’un değil, Türkiye’nin en işlek bölgelerinden olan Karaköy’de yayalar 60 günde bitirileceği söylenen ancak iki yıldır devam eden yol çalışmalarından mağdur

Eren Bostancı (1erenbostanci@gmail.com)
Nisa Gürbüz (nisagurbuz@hotmail.com)
Yeni Sayfa

Ekim 2012’de Karaköy Bankalar Caddesi ve civarında başlayan kaldırım çalışması aradan iki yıl geçmesine rağmen bitirilemedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 23 Ağustos 2012’de yaptığı açıklamada; Karaköy’de bulunan Bankalar Caddesi ve bağlı yollarda, İSKİ atık su ve yağmur suyu hatlarının yenileneceği duyuruldu. Çalışmada üst yapıda engellilere uygun modern tretuvar düzenlemesi ile asfalt yenileme çalışmasının da yapılacağı belirtildi. Çalışmanın 60 gün içerisinde tamamlanacağı vurgulanmıştı ancak açıklamanın üzerinden iki yıl geçmesine rağmen çalışmalar bitmedi.

Projenin yapıldığı alanlarda çalışmanın büyük kısmının tamamlanmasına rağmen kısmi bölgelerde inşaat devam ediyor. Bu çalışmalar bölgedeki yaya trafiği için büyük engel teşkil ediyor. Ancak tek problem bu değil. Kaldırım çalışması olmayan ve yaya trafiğine açık olan kaldırımlar da belediyeye bağlı İSPARK ve değnekçiler tarafından işgal edilmiş durumda.

Bölge esnafı isyanda

Karaköy’de büfe işletmeciliği yapan Sabri S. (35), “Canımızdan bezdirdiler. İşler yüzde 70 oranında durdu. Buraya kira ödüyoruz; toz toprağın içine müşteri gelmiyor. Hem bölgeyi birinci derece turizm bölgesi ilan et, hem de bu hale getir, olacak iş mi?” diye soruyor.

Saint Benoit Fransız Lisesi ve civarındaki bölgelerde ise kaldırım yok denecek kadar az. Binlerce öğrencinin kullandığı bu alanlarda yer yer kaldırım bulunmaması kaza riskini ciddi oranda arttırıyor.
Bölgede bulunan öğrenciler de aynı dertten yakınıyor. Büyük sıkıntılar yaşadıklarını ve can güvenliklerinin bulunmadığını belirten öğrenciler belediyenin bu konuda acil bir şeyler yapması gerektiğini savunuyor.

Engelli vatandaşlar için ise durum daha vahim. Çalışma olmayan kaldırılmada bile engelliler için yapılmış bir düzenleme yokken Karaköy’ü yayalar için zorunlu bir mücadele bölgesine çevirmiş olan çalışmalar yüzünden engelli yurttaşların bölgeye girmesi neredeyse imkansız hale geliyor. Çalışmanın yapıldığı son alan ise bankalar mevkii. Bu bölgede çalışan kaldırım işçileri çalışmanın yaklaşık üç haftalık bir süreçte tamamlanacağını belirtse de ne esnaf ne de bölge sakinleri pek umutlu değil.

0 yorum:

Yorum Gönder

Arşiv