11 Kasım 2014 Salı

Spam’lerden kurtulamayanlar bu yazıyı kesip saklasın


İstenmeyen elektronik postalar olan ‘spam’lerden kurtulmanın yöntemleri de mevcut. İşte spam mağdurlarına ipuçları

İnternet kullanıcılarının görmekten yorulduğu spam’ler,bilgisayarlar için tehlikeli ama aslında engellenmesi mümkün olan e-postalar.
Kullanıcının isteği dışında gönderilen reklam içerikli elektronik postalar olarak tanımlanan spam’ler, çoğunlukla reklam içerikli oluyor. 

“Benim e-posta adresimi nereden buluyorlar?” 

Uzmanlara göre, spam gönderilmesi için öncelikle e-posta adresinin spam gönderen kuruluşların eline geçmesi gerekiyor. E-posta adresini elde etmenin birçok yöntemi bulunuyor. İlk yöntem, e-posta’nın ya kullanıcıdan ya da internetten toplanarak yapılması. İnternet üzerindeki sitelerde, sitelerin ziyaretçi defterlerinde, bir siteye üye olurken verilen e-posta adresleri, spam gönderen kuruluşların ellerine geçebiliyor. Uzmanlar, bu konuda kullanıcıları uyarıyor: “Bu reklam iletileri, açıldıkça veya gelen bağlantılara tıklandıkça daha fazla gönderilmesine neden olur. Çünkü siz reklama açık bir internet kullanıcısı olduğunuzu göstermiş olursunuz.” Spam’in diğer bir yayılma yöntemi de virüsler. Bilgisayara bulaşmış bir virüs, adres defterindeki e-posta adreslerine anlamsız iletiler atarak o adreslerin de spam listelerine kaydedilmesine yol açıyor.

“Spam’lerden nasıl korunulur?”

“Öncelikle, bilgisayarınızı virüslere karşı koruyun. Güvenmediğiniz hiçbir siteye üye olmayın ve e-posta adresinizi vermeyin. Güvenseniz dahi üyelik kurallarını iyi okuyun.
Aradığınız bir dosyayı indirmek istediğinizde “linki görebilmek için üye olunuz” şartı koşan, belki de bir daha girilmeyecek forumlar için, e-posta adresinizi vermek yerine; belirli süre size e-posta adresi oluşturan birkaç yararlı internet adresini kullanabilirsiniz. Bunlardan ilki, www.guerrillamail.com. Herhangi bir kayıt gerektirmeden 60 dakika geçerli, geçici posta adresi veriyor. Site verilerinde, saatte 60 bine yakın spam iletinin karantinaya alındığı belirtiliyor. Bir diğer site olan www.10minutemail.com, 10 dakikalık geçici e-posta adresi sunuyor. Ancak bazı web siteleri bu tür sitelerden oluşturulmuş e-posta adreslerini kabul etmiyor. Bu durumda, bilinen bir e-posta sağlayıcısından, üyelik gibi durumlarda kullanmak üzere bir yedek e-posta adresi almakta fayda var.
Yaygın e-posta sağlayıcıların spam filtreleri ne kadar gelişmiş olsa da, kullanıcının dikkatli olması gerekiyor. Çünkü, spam yollayan sistem, şifre ve ya kredi kartı numaraları gibi kişisel bilgileri paylaşmak için kullanıcıyı kandırmaya çalışan sahte iletiler de gönderebiliyor. Bu uygulamaya kimlik avı deniliyor.”



Facebook’ta spam’den kurtulmak

Spam, sadece e-postalarda değil sosyal paylaşım sitelerinde de bulunabiliyor. Bunlardan biri de Facebook. Uzmanlar, kullanıcıların güvenlik önlemlerini alsalar da spam gönderimine maruz kalabildiğine işaret ediyor. Bundan kurtulmak için önerilen yollar şöyle: 


 • Hesap Ayarları menüsünde, sol listede çıkan Reklamlar’a tıklayın. “Üçüncü Şahıs Siteleri” ayarındaki düzenle seçeneğinden “Buna ileride izin verirsek, bilgilerimi şu kişilere gösterin” seçeneğini, “Hiç kimse” olacak şekilde değiştirin.
• Ardından yine sol taraftaki menü listesinde Uygulamalar’a gidin. Burada liste halindeki uygulamalardan bilinen, kullanılan, güvenli olduğuna inanılan uygulamalar dışında kalanları kaldırın. Bir diğer yöntem de sağ tarafta Düzenle’ye tıklayarak istenilen uygulamanın profiliniz üzerinden paylaşım yapmasını engellemek. 
• Ayarlar menüsünde Zaman Tüneli ve Etiketleme Ayarları’nı kullanarak, “Zaman tünelinde kimler paylaşımda bulunabilir?” seçeneğini “Sadece Ben” yaparak sayfada paylaşılabilecek olası uygunsuz içerik önlenebilir.
• Bağlantılara tıklamadan önce iki kere düşünmek gerekiyor. Kimsenin son model telefonu ücretsiz vermeyeceğini unutmayın. Facebook gizlilik esasları nedeniyle profilinize kimin baktığını görülmemektedir. Bunları vaadeden uygulamalar genellikle reklam amaçlı kullanılmaktadır.
• Şifre girilen web adreslerine dikkat edin. Dolandırıcılar, giriş penceresinin taklidini yapmış olabilir. Taklit bir sayfaya giriş yapmayı denediğinizde direkt olarak kendi veri tabanına kaydeder.


 Yusuf İnce
ysfncbau@gmail.com

0 yorum:

Yorum Gönder

Arşiv