11 Kasım 2014 Salı

Bu öğrenci kulüpleri bir harika dostum

Bahçeşehir Üniversitesi öğrenci kulüpleri, öğrencilerin yeteneklerini geliştirmeleri ve ilgilendikleri alanlarda etkinlikler düzenlemeleri için fırsatlar sunuyor. 52 kulübün farklı farklı alanlarda birbirinden ilginç projeleri üniversite hayatını renklendiriyor


Yeni eğitim ve öğretim yılında, her ilgi alanına hitap edecek 52 öğrenci kulübü çalışmalarına başladı. Kulüpler yeni yol arkadaşlarıyla 20 Ekim’de buluştu. Kollar sıvandı, yeni projeler için çalışmalar başladı. Her birinin farklı hedefleri ve idealleri var. Onlardan bazıları ile kendi gündemlerini konuştuk.

Her şeyin başı sağlık. Sağlıklı bir bedene giden yol da mideden geçiyor. O yüzden ilk konuğumuz Beslenme ve Diyetetik Kulübü Başkanı Ramazan Hamarat:

Bu kulübün amacı ne? Neden kuruldu?
Ramazan Hamarat - Kulüp Başkanı: Öncelikle şunu söyleyeyim; bizim çoğalma gibi bir derdimiz yok. Bu kulüp biraz muhalif bir kulüp. Aslında kulübü kendi eğitimimizi tamamlamak için kurulduk.

İlgi var mı kulübe?
Henüz bir aylık bir kulübüz. Şu an için 190 kişiyiz. Bunların 65’i yönetim kurulunda. Sadece okuldan değil dışarıdan da çok talep var. Diğer kulüpler de bizimle ortak çalışma düzenlemek istiyor.

Hangisi mesela?
Mesela Fizyoterapist ve Psikoloji Kulübü bizimle ortak bir panel düzenlemek istiyor. Bu konuda çalışmalara başlayacağız. Üniversiteyle sınırlı kalmayacağız. Dışa yönelik çalışmalarımız da olacak. Mesela Türkiye’de ilk kez yapılacak bir dergi çalışmamız var. 


Beslendik, kilo aldık. O kalorileri eritmek lazım... Dans en eğlenceli kalori eritme yollarından biri. Dans Kulübü Başkanı Furkan Oğulcan İlker, kulübünün çalışmalarını anlattı:

Ücretleri kim karşılıyor? Hangi eğitmenlerle çalışıyorsunuz?
Dans Keyfi ve Depo Dans gibi başarılı akademi eğitmenleriyle çalışıyoruz. Tabii ki onlara da belirli bir ücret ödememiz gerekiyor. Bu ücreti de öğrencilerden almak zorundayız. Aslında Öğrenci Dekanlığı daha fazla destek olursa bu ücreti almak zorunda kalmayız. Biz yine de piyasaya kıyasla çok daha az bir ücret talep ediyoruz. Profesyonel dans akademilerine üye olsanız, aylık 200 ödersiniz.

Kaç üye var kulüpte?
Aktif olarak 160 öğrencimiz var. Pasif olarak bizim etkinliklerimize katılanlarla birlikte 800’ü buluyor. 


Dans tamam, ama müzik de önemli... Hatta olmazsa olmaz. Müzik Kulübü Başkanı Mert Aksu’ya, “Yeteneksiz olsak da kulübe girebilir miyiz?” diye sorduk:

Çalışmalara başladı mı Müzik Kulübü?
Altyapı çalışmaları yapıyoruz. 

Kaç kişisiniz?
Tahminen 150-200 kişiyiz. Çok aktif bir kulübüz. Ama belli sınırlamalarımız var. Müzik eğitimi zorlu bir süreç. En az dört yıllık bir tecrübe gerekiyor.

Üye sayınız az değil mi?
Hayır. Mümkün oldukça küçük bir grup olmak istiyoruz. Geçtiğimiz yıl sayı çokluğundan dolayı disiplinsizlik yaşadık. Bazen solist provaya 1 saat geç kalıyordu. Bu da bizim işlerimizi engelliyordu. Artık bunun olmasını istemiyoruz.

Ne tür müzik çalışmaları yapacaksınız?
Rock, metal, pop, klasik, halk müziği çalışmaları yapılması için talep var.

Yapmak istediğiniz etkinlikler var mı? 
Bir çalıştay projesi var. Söyleşi tarzında bir şeyler olabilir. Onun dışında müzik grupları kuracağız. Hepsine aynı anda yetişmeye çalışıyorum. 

Müzik biraz da yetenek işi. Gelen üyeleri seçiyor musunuz? Mesela bazılarını yeteneksiz diye almadığınız oluyor mu? 
Yetenek anlamında bir sınırlama yok. Herkese kapımız açık. Fakat disiplin çok önemli. Disiplinsizleri uzaklaştırmak zorunda kalabiliyoruz. 


Bu kadar eğlence yeter. Biraz da piyasaya atılalım... Genç Girişimciler Kulübü Başkanı Muhammed Karatay, girişimciliğin inceliklerini anlattı:

Neler yapmayı hedefliyorsunuz?
Bizim amacımız girişimciler akademisi düzenlemek ve sektöründe öncü girişimcilerin okulda ağırlamak. Profesyonellerin tecrübeleri ve bakış açıları öğrenciler için çok önemli. Onların deneyimlerini öğrencilere aktarmak istiyoruz. Asıl hedefimiz “girişimciliği” anlamak. 

Özellikle öncelik verdiğiniz projeler var mı?
Bahar döneminde yarışmalar düzenlemeyi planlıyoruz. Onun haricinde sertifika programları yapmak istiyoruz. Mesela beden diliyle ilgili bir konferans düzenleyeceğiz. İş gezileri düzenlemek istiyoruz. Çok fazla şey var yapmak istediğimiz.


Yeşil bir doğa olmadan yaşamanın ne anlamı var ki?.. Çevre Kulübü Başkanı Mergül Mutlu da çevre duyarlılığının gereklerini ve kulüp amaçlarını anlattı:

Çevre kulübünün planları ne?
Çevre mühendisi öğrencilerinden ziyade çevre adına bir şeyler yapmak isteyen herkesin bizimle olmasını istiyoruz. Bununla ilgili hocalarımızın yürüttüğü projeler var. Çevre mühendisliği bölüm öğrencileri ya da diğer öğrenciler bu projelerde etkin olarak yer alabiliyorlar. 

Ne tür projeleriniz var?
Örneğin bir hocamızın yapmak istediği “upcycling” projesi var. Bu bizi oldukça heyecanlandırıyor.

Nedir bu? Bir çeşit geri dönüşüm mü?
Geri dönüşümden ziyade “yukarı dönüşüm” diyebiliriz. Mesela plastikleri geri dönüşüme göndermek yerine bunu bir madde haline getirip kullanmak. Örneğin; plastik şişelerden vazo yapmak ya da bunları saksı olarak da kullanmak gibi şeyler. Bizim en çok önem verdiğimiz proje bu. 


Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur... Bisiklet Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Burak Güneli, sağlıklı yaşamaya özen gösterenler için projelerini anlattı:

Pedalları çevirmeye başladınız mı?
29 Ekim’de ilk projemizi gerçekleştirdik. Yaklaşık 40 kişi Caddebostan’da buluştuk. Oradan Kadıköy’e kadar pedal çevirdik. Çok güzel bir aktiviteydi bizim için.

Başka projeleriniz var mı?
Şu an yapmak istediğimiz bir sosyal sorumluluk projemiz var. Görme engelli arkadaşlarımızla birlikte bisiklete binmek istiyoruz.


Spor yaptık, acıktık. “Yemek yiyelim” dedik. Her yemek de yenmez. Soluğu Gastronomi Kulübü Başkanı Meltem Ezer’in yanında aldık. Biz sorduk, o anlattı: 

Spor konuştuk. Yorulmadık ama açlık hissettik. Farklı ne öğrenebiliriz diye yanınıza koştuk. Doğru adresteyiz değil mi?
Çok doğru yerdesiniz. Biz burada farklı kültürlerin mutfaklarını tanıyıp, onların menölerini ve baharatlarını keşfediyoruz. Ayrıca temel seviyelerde mutfak bilgisi edindirip, saklama ve sunum için gerekli eğitimleri veriyoruz.

Biz de öğrenmek istesek... 
Sizi aşçılık atölyelerimize davet ederiz. Sadece o da değil. Konseptlere uygun film ve belgesel gösterimleri, tadım etkinlikleri ve eğitimlerimiz de olacak.


Bedenimizi duyurduk. Ruhumuz da doymasın mıydı? Türk Müziği Topluluğu Başkanı Fatmagül Karamus’u bulmuşken sorduk: 

Siz de Heybeli’de her gece mehtaba çıkacak mısınız? 
BAU Türk Müziği Topluluğu bu sene Yahya Kemal Beyatlı’nın bestelenen şiirlerinden ve Sadettin Kaynak’ın eserlerinden oluşan bir konser gerçekleştirecek. Beşiktaş’ta mehtaba çıkabiliriz.

Hepsini tek başınıza mı yapacaksınız? Destek yok mu?
Konserlerimize Dr. Aydın Varol şefliğinde TRT İstanbul Radyosu saz sanatçıları destek veriyor.


Sandallar olmasa da yelkenler neşe dolsun... Yelkencilik Kulübü Üyesi Berkay İnan, herkesi kulübe üye olmaya bekliyor:

Yelken sporu sadece yaz mevsiminde yapılmaz mı?
Yelkencilik Kulübü olarak yaz ya da kış aldırmıyoruz. Gezi düzenliyoruz. Kış gezilerini Marmaris’e yapıyoruz. Çünkü bildiğimiz bir rota, bildiğimiz insanlar, bildiğimiz restoranlar var. Onun dışında yaz gezilerimizi artık yurtdışında da yapmaya başladık. İki sene önce Hırvatistan’daydık. Bu sene de Malta’dan daha yeni geldik. 

Okuldan yardım alıyor musunuz?
Okulun yardımıyla kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Zaten kendi teknemiz olduğu için haftada iki ya da üç kez gezilere ve antrenmanlara çıkıyoruz, spor aktiviteleri yapıyoruz.


Burcu Gebeş

burcu.gebes@gmail.com

0 yorum:

Yorum Gönder

Arşiv