10 Ekim 2014 Cuma

Nobel Barış Ödülü çocuk hakları savunucularına

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, 2014 Nobel Barış Ödülü'nü Hint ve Pakistanlı iki çocuk hakları savunucusuna verdi.

Ödül, Kailash Satyarthi ve Malala Yusufzay arasında paylaştırıldı. 17 yaşındaki Yusufzay, ödülü kazanan en genç isim oldu.


Satyarthi'nin çalışmaları

Satyarthi (60), 1990'lı yıllardan bu yana ülkesinde çalıştırılan çocuklar için mücadele ediyor. Satyarthi'nin kurduğu Bachpan Bachao Andolan Örgütü, köle olarak kullanılan 80 binden fazla çocuğun serbest bırakılmasını, tedavi görmesini ve eğitim almanı sağladı.

Satyarthi, 1984'te Almanya tarafından Aachener Uluslararası Barış Ödülü'ne, 1995'te ABD tarafından Robert F. Kennedy İnsan Hakları Ödülü'ne layık görüldü.

2007'de İtalya Senatosu'nın madalya ile ödüllendirdiği Satyarthi, 2009'da da ABD'de Demokrasi Savunucuları Ödülü'nü aldı.

Malala Yusufzay

Pakistan'ın Mingora şehrinde 1997'de doğan Yusufzay, ülkesinde kız çocuklarının eğitim hakkı için verdiği mücadele nedeniyle Taliban örgütünün hedefi oldu.

Bir Taliban militanı tarafından 9 Ekim 2012'de başından vuruldu. 2013'te İngiltere'deki hastaneden taburcu edilen Yusufzay, eğitimine burada devam ediyor.

Yusufzay, kız çocuklarının eğitimi konusunda uluslararası bir simge haline geldi. "Ben Malala" adıyla otobiyografik bir kitap yayınladı ve uluslararası ödüllere layık görüldü.

Yusufzay, 2013'te Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na hitap ederken "Sadece zayıflığımı, korkularımı ve umuzsuzluğu öldürdüler. Güç ve cesaret kazanarak yeniden doğdum" dedi. (bbc.com)

0 yorum:

Yorum Gönder

Arşiv