23 Ekim 2014 Perşembe

"Hedef madalya ve şampiyonluk!’’

Eren Bostancı / Yeni Sayfa

2014 FIBA Kadınlar Dünya Şampiyonası Türkiye’de gerçekleşti. Ekim ayında sona eren yarışmada altı kıtadan 16 takımın mücadele etti.

Favoriler Finalde Yarıştı
Turnuva, Ankara ve İstanbul olmak üzere iki şehirde gerçekleşti. Dört grupta yapılan mücadeleler sonucu Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İspanya, Avustralya, Türkiye, Kanada, Çin, Fransa ve Sırbistan çeyrek finale yükseldi. Turnuvanın favorilerinden Sırbistan, son ana kadar başa baş giden maçta bir sayı farkla mağlup oldu. Yarı final maçlarında turnuvanın favorisi ABD ve Avustralya’nın karşılaşmasıyla erken final yaşandı. Bu maçta ABD, Avustralya’yı 82-70 mağlup etti. Bir diğer yarı final maçında ise Türkiye ile İspanya mücadele etti. İspanya’nın Türkiye’yi 66-56 mağlup etmesiyle finalin diğer adı İspanya oldu. ABD, Şampiyona’nın galibi olurken Türkiye turnuvayı dördüncü sırada tamamladı. Tarihinde ilk kez Dünya Kadınlar Basketbol Şampiyonasına katılan Türkiye yarı finale yükselerek büyük bir başarı gösterdi. Türkiye Milli Takımı’nın başarılı isimlerinden Şaziye İvegin ve Tilbe Şenyürek ile gelecek planlarıni ve amaçlarını konuştuk.

Haber Merkezi: Dünya Kadınlar Basketbol Şampiyonası'nın Türkiye'de yapılması üzerinizde nasıl bir etki yarattı?

Şaziye İvegin: Dünya Kadınlar Basketbol Şampiyonası’nı evimizde oynaması bizi mutlu etti. Fahat her zaman kazanma arzusu vardı. Seyirci desteğini fazlasıyla gördük ve hissettik. Organizasyon içinde ihtiyaçlarımızı çok kolay ve kısa sürede giderdik.

Tilbe ŞenyürekSonuçta takımdaki her oyuncu profesyonel olduğu için turnuva başka bir ülkede de olsaydı yine bu turnuvadakine benzer bir performans sergilerdik. Ankara seyircisinin desteği inkar edilemez boyuttaydı. Çeyrek final vizesini onlarla aldık diyebilirim.


H.M.: Türkiye Milli Takımı'nın aldığı sonuçlardan memnun musunuz?

Ş.İ.A Milli Takım olarak son yıllarda müthiş bir ivme yakaladık. Geçen yıllardaki Avrupa ve Olimpiyat başarılarımız, ilk defa katıldığımız Dünya Şampiyonası’nda en iyi dört takım arasında bulunmamızdaki en büyük etken oldu. Bunlar tatmin edici sonuçlar.

T.Ş.Aldığımız sonuç dünya şampiyonasına ilk defa katılan bir ülke için çok iyi bir derece. Kadın Milli Takımımız’ın istikrarlı başarısının bir örneğini daha sergiledik. Biz oyuncular ve bütün takım final oynayıp madalya kazanmayı hedefliyorduk. Bunu başarabileceğimize çok inanmıştık. Bu şampiyonada olmadı, ama eminin ileriki turnuvalarda milli takımımız bu derecelere ulaşacaktır.



H.M. Turnuva boyunca en unutamadığınız maç hangisi oldu?
Ş.İ.: Hem turnuvanın ilk maçı olması, hem kazananın yarı finalde avantaj kazanacak olması gibi durumlardan dolayı Fransa maçıydı.

T.Ş.: Bireysel açıdan cevap verecek olursam benim için Mozambik maçı. Farkla biten bir maç oldu fakat benim ilk resmi A milli maçımdı.

H.M.: En çok hangi rakip karşısında zorlandınız?

Ş.İ.:
Ülke olarak İspanya ve Fransa karşılaşmalarında zorlandık. Kişisel olarak benden kısa oyunculara karşı biraz daha zorlanıyorum.

T.Ş.: Turnuva öncesi Fransa maçının bizi zorlayacağını düşünüyorduk, fakat Sırbistan maçı çok daha zorlu geçti.

H.M.: Türkiye'de basketbolun geleceğine yönelik düşünceleriniz nelerdir?
Ş.İ.: Eğer branş futbol değilse, ülkemizde maalesef başarıya endeksli bir sistem var. Bizim basketbolcular olarak istikrarlı bir başarı grafiğimiz var. Bunun sonucunda seyircilerimizin ilgi ve desteği artmış durumda. Devletimiz ve fedarasyonumuz her açıdan yatırım ve desteği sürdürüyor.

T.Ş.: Az önce belirttigim gibi iyi bir ivme yakaladık. Bu ivmenin yukarıya doğru devam edeceğine hiç şüphem yok. Özellikle kadın basketbolunda Türkiye bir ekol olacaktır.

H.M.: Gelecek turnuvalarda hedefiniz nedir?
Ş.İ.: Bizim için her turnuvada hedef final, madalya ve şampiyonluktur.
T.Ş.: Her yıl bir önceki başarımızın üstüne koymak ve madalyasız bir turnuva bitirmemek.
H.M.: Gelecek vaad edeceğini düşündüğünüz veya örnek aldığınız basketbolcular var mı?
Ş.İ.: Takımlarımızda ve milli takımımızda gerçekten yetenekli ve değerli gençlerimiz var. Cansu Köksal, Tilbe Şenyürek ve Olcay Çakır

T.Ş.: Nevriye Yılmaz

H.M.: Gelecek için en büyük hedefiniz nedir? Avrupa ya da WNBA hayaliniz var mı?

Ş.İ.: Gençler ve milli takım için konuşmak gerekirse kendilerine hedef koyup, bu yolda kendilerine yatırım yapmaları gerekir.
T.Ş.: Tabii ki her şey kademe kademe olmalı. Öncelikli hedefim milli formayı uzun yıllar başarılı bir şekilde taşımak ve ardından Avrupa'da ülkemi temsil edebilmek.







0 yorum:

Yorum Gönder

Arşiv